Преди 10 години, когато беше подписан договорът, аз го обявих

...
 Преди 10 години, когато беше подписан договорът, аз го обявих
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Променената геополитическа ситуация е шанс за България и региона

 Преди 10 години, когато беше подписан договорът, аз го разгласих за едно от най-лошите съглашения. Но през днешния ден това се оказва изчезналото звено на стратегическия кулоар Юг - Север за свързване на Балтийско, Адриатическо и Егейско море с доставки на различни количества природен газ. Този интерконектор е част от редица стратегически планове ". 

 Той акцентира, че газовият пазар в Югоизточна Европа е дребен, а след плануваното уголемение на интерконектора по-голямата част от потреблението на газ на Балканите ще бъде обезпечена. 

 

" Дългосрочната сигурност на енергийните доставки значи енергийна самостоятелност и отвод от вноса на изкопаеми горива. Бъдещето на Европа е нисковъглередно. Истинската самостоятелност идва от структуриране на система, основана на възобновими енергийни източници и върхови технологии за предпазване, с цел да нямаме потребност от импорт на изкопаеми горива. Разбира се, ролята на природния газ няма да изчезне от през днешния ден за на следващия ден ". 

 

В предаването " Събота 150 " Владимиров добави, че интерконекторът ще изиграе стратегическа роля, като помогне на бъдещите държавни управления в района да имат алтернатива и да не се окажат под напън от страна на Кремъл. 

 

" Урсула фон дер Лайен желае да покаже, че Европа е подготвена да помогне, където Русия има най-голямо икономическо и политическо въздействие... Геополитическото бъдеще на Европа е на карта и краткосрочните стопански ползи на един индивид или лоби не могат да надделеят над тъмните облаци, надвиснали над националната сигурност на членките на Европейски Съюз. Всички държавни управления осъзнават, че не е време за лобиране и за добиване на оптималната изгода за националния интерес, а за взаимност ". 

 

Енергийният специалист изрази вяра, че пускането в употреба на интерконектора е първа крачка към смяна на геополитическата обстановка в страната ни - тъй като " все гледаме да не осъществим задачите на Европейски Съюз за диверсификация на енергийните доставки, за унищожаване на въглищната взаимозависимост, въобще, за промяна на българската стопанска система ". 

 

Втора значима стъпка съгласно него е подписване на съглашение за взаимност с Румъния и Гърция в региона на електрическата енергия и природния газ, с цел да се дефинира механизъм и проект за деяние при цялостно прекъсване на съветските доставки за Югоизточна Европа. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР